Lett MC igjen tema da NMCF deltok i paneldebatt

Fra paneldebatten. Olaf Olstad fra NMCF (Norsk MC-Forhandlerforening) til høyre.

Pressemelding: Aldersgrense for lett motorsykkel ble tema da Trygg Trafikk inviterte til debatt denne uken, under den årlige trafikksikkerhetskonferansen. NMCF deltok i panelet og mener flere aktuelle tiltak bør utprøves før eventuell heving av aldersgrensen.

Trygg Trafikk arrangerte denne uken konferanse med fokus på ubeskyttede trafikanter. Politiet, Statens vegvesen, NMCU, NMCF og forskere deltok i debatten på scenen. I salen var også representanter for veimyndighetene og øvrige organisasjoner.

NMCFs Olaf Olstad var sammen med Lars-Inge Haslie (Statens vegvesen), Arild Lind (NMCU), Tore Johannessen (Norges Trafikkskoleforbund) og Bård Morten Johansen (Trygg Trafikk) deltakerne i paneldebatten om MC-sikkerhet.

Bekymringen for ulykkene blant de yngste motorsyklistene ble igjen tema. Statistikkene de siste årene viser at denne gruppen er spesielt utsatt. Ulike tiltak er foreslått, og det mest inngripende er å heve aldersgrensen fra 16 til 18 år for lett MC-klassen.

Høyt prioritert i NMCF
-NMCF deler bekymringen med for mange ulykker og ingen er fornøyde før vi har null hardt skadde eller drepte på to hjul i Norge. Derfor er sikkerhetsarbeidet for denne målgruppen høyt prioritert hos forhandlere over hele landet i 2025, sier Olaf Olstad i NMCF.

NMCF mener imidlertid å heve aldergrensen er et for inngripende tiltak, all den tid lett MC løser transportbehov for mange tusen ungdommer rundt om i landet. Olstad forteller at NMCF har tro på en samlet innsats, med konkrete tiltak fra mange aktører, som involverer både brukerorganisasjoner, veimyndigheter og brukerne selv.

-NMCF gjennomfører i år ekstra mange sikkerhetstiltak, hvor 16-åringene er prioritert målgruppe. NMCF mener at dersom hele bransjen og myndighetene sammen gjennomfører flere målrettede tiltak, så vil antall ulykker reduseres, sier Olstad.

-Vi i bransjen bidrar på de områdene vi kan, så kan myndighetene bidra på sine områder, blant annet vedlikehold av veinettet. Det vil gi resultater.

NMCF mener at å heve aldersgrensen er et for dramatisk tiltak som vil redusere ungdommens mobilitet i distriktene.

-Vi mener det bør være rom for å se på konkrete tiltak for å redusere ulykkene – uten å heve aldersgrensen. Dessuten er det mange transportformer som bør vurderes å forby 16-åringene dersom lett MC er for farlig. Ulykker med både elsykkel og elektrisk sparkesykkel var sentralt tema under konferansen. Det ble dokumentert overraskende mange hodeskader for denne gruppen.

-Det er mange alvorlige ulykker med elsykler og elsparkesykler hvert år, og her snakker vi om ungdommer som fra lav alder kjører i trafikken i relativt høye hastigheter, uten noen form for trafikal utdanning og med et absolutt minimum av sikkerhetsutstyr. I tillegg kan man spørre seg om hvor god kontroll myndighetene har med tanke på trimming av disse, når man opplever å bli forbikjørt i over 30 km/t i tett trafikk, sier Olstad.

Applauderer de som kommer seg ut
-Inaktivitet er et økende problem i befolkningen. Mange unge tilbringer det meste av dagen på skolebenken eller foran en skjerm og myndighetene bruker betydelige ressurser på å få disse opp fra gamingstolen og ut i frisk luft. Myndighetenes varsko om utviklingen innen mental helse blant de unge er godt kjent. Da er det et paradoks at ungdom som har funnet sin store hobby, med for eksempel moped, lett MC eller ATV, opplever at de samme myndighetene vil redusere deres muligheter til transport og ikke minst fysisk sosialt samvær. Vi bør applaudere alle under 18 år som kommer seg ut i dag og møter vennene fysisk.

NMCF understreker at det må arbeides hardt og målrettet for å få ned antall ulykker på to hjul. Og de yngste er spesiell målgruppe. NMCF har derfor satt opp tre satsningsområder de mener MC-bransjen og myndighetene sammen må prioritere.

-Vi mener det må gjennomføres konkrete tiltak som kan redusere sikkerheten, før man innfører heving av aldersgrensen. Hvis vi lykkes med disse områdene vil ulykkene reduseres.

Dette er de tre punktene NMCF mener må prioriteres:
1) Teknisk tilstand på kjøretøyet
Større fokus på teknisk tilstand på motorsykkelen. NMCF ser at lett MC ikke er like godt vedlikeholdt som tung MC. Her er det et potensial i å sikre mer trafikksikre kjøretøy på veiene.

2) Personlig sikkerhetsutstyr
Også her rapporterer våre faghandlere om til dels stor forskjell mellom lett og tung MC. Utover den påbudte hjelmen brukes det svært lite sikkerhetsutstyr. Ungdommen må oppfordres til å bruke ryggskinne, sikre kjøredresser, støvler og hansker som øker sikkerheten.

3) Kjøreadferd og holdninger
Bransjen og myndighetene må gå sammen om å nå frem med viktige trafikksikkerhetsbudskap til både ungdommene og foreldrene. Ungdommen må få høre at uvettig bruk av motorsykkelen og dårlige valg øker risikoen. 16-åringen som holder seg til lover og regler, og kjører smart, har svært lav risiko. Vi vil at flere skal ta dette valget. Vi vet og at foreldrene kan påvirke ungdommen. Foreldrene er derfor også målgruppe for sikkerhetsbudskap.

-Dersom vi forbyr de unge å kjøre lett MC vil de fleste finne andre løsninger, som kan være vel så farlig. Å heve aldersgrensen fra 16 til 18 år er en litt for enkel løsning og gir ingen garanti for at denne aldersgruppen forsvinner fra ulykkesbildet. Vi snakker om mange tusen norske ungdommer som uansett vil ha et mobilitetsbehov rundt om i landet. Dersom myndighetene mener 16-åringene ikke er gamle nok til å kjøre lett MC, så er det i så måte veldig mange andre ting som bør forbys samtidig, sier han.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser