Kjetil Gundersen (29) fra Aurskog på sterk niendeplass i Novemberkåsan.

Løpet har blitt arrangert hvert år siden – kun avbrutt av første og andre verdenskrig. Konkurransen kjøres over totalt 15 etapper i vått terreng. Løpet starter på dagtid med en runde fordelt på fem fartsetapper i skogsterreng, men det er de ti kvelds- og nattetappene som utgjør hoveddelen av løpet. Hver runde er på 12 mil, inkludert transportetappene mellom hver fartsetappe.

Kjørerne har minimalt med pauser underveis, og dette regnes som kanskje det hardeste enduroløpet i Europa. Et ”vanlig” enduroløp pågår i 3 timer, mens Kjetil satt 7,5 timer i salen under fartsprøvene på Kåsan!

Det svenske arrangementet har lang historie, og selv om det er bred internasjonal deltakelse, er det kun én utlending som noen gang har vunnet ”Kåsan”.

Rundt to hundre deltakere stilte til start, og for førstereisgutt Kjetil Gundersen startet løpet meget bra med blant annet seier på en av etappene, men da mørket senket seg over de svenske skogene, kjørte Gundersen på en stein og fikk problemer.

-Jeg hadde en god start og lå i tetgruppa lenge. Da det ble mørkt, traff jeg en stein og bøyde girpedalen opp på fothvileren. Jeg måtte legge ned sykkelen og prøve å bøye den tilbake, men da knakk hele pedalen. Jeg kjørte to etapper på andregir før jeg fikk mulighet til å bytte den.

Folkefest
Novemberkåsan skiller seg ut fra de andre enduroløpene både når det gjelder terreng og løpsformat. Førerne starter lørdag morgen og kommer i mål natt til søndag, og selv om det kun er de aller tøffeste kjørerne som stiller til start i dette løpet, samler det tusenvis av tilskuere inne i de mørke skogene.

-Det var spesielt og veldig gøy. Rundt de største myrene vi skulle over, langt inne i mørket, ble man plutselig blendet av store folkemengder som står og heier og hopper uti myra hvis du setter deg fast. Og det gjør man jo, uttaler Kjetil selv.

-Jeg hadde prøvd å forberede meg litt til løpet og kjørte noen økter på kveldstid, men dette løpet er så spesielt at man bør ha deltatt noen ganger før man kan satse ordentlig. Jeg lærte mange småting underveis som det var umulig å forutsi på forhånd, det gjelder alt fra kosthold underveis, til batteripakker, lyssettinger på kropp og sykkel og alt annet. Et utrolig kult løp å delta i, og i det hele tatt å fullføre. Løpet går på sleipe løyper med mye stein, røtter og myrer, og det stiller ekstra store krav til motorsykler og utstyr. Målet var å klare å komme i mål på første forsøk, så jeg er godt fornøyd med niendeplass, selv om jeg lå bedre an før uhellet, avslutter Kjetil Gundersen.

Alle bilder er levert av Per Larsson.

Annons

Annons

Sist nummer

Annonser