Norges råeste bil- og MC-treff lørdag 14. juni i Lillestrøm!
Da Ducati foran sesongen 1995 lanserte modellen 748, var det mange som betraktet den som et mer økonomisk alternativ til den større og dyrere 916 som ble presentert et år tidligere. Det skulle vise seg at 748 overstyrte sin uregjerlige storebror på alle områder utenom akselerasjon rett forover. Den mindre motoren gjorde det enklere å bremse, holde høy fart gjennom svingene, og akselerere ut av dem. Med 748 ble dette enklere og morsommere.
Moderate krefter i forhold til storebrødrene.
Det samme gjelder Ducati 848 i forhold til de større og sterkere 1098 og 1198. De 124 hestekreftene som vi har målt på 848-ens bakhjul får ikke sykkelen til å forsvinne under beina på føreren slik som de større modellenes brutale motorer kan gjøre.
Relativt ukomfortabel.
Det må derimot nevnes at 848 er en relativt ukomfortabel sykkel. Setet er hardt, kjørestillingen ekstrem, og rekkevidden dårlig. I testen vår var det tomt i tanken etter 20 mils blandet kjøring, og føreren ser stort sett ingenting i speilene. Alt dette gjør selvfølgelig 848 dårlig tilpasset for hverdags- og touringkjøring, men desto mer tilpasset banen og svært aktiv landeveiskjøring.
Siden 2008 har Ducati produsert forskjellige versjoner av 848. Som 2011-modell kom 848 EVO med større spjeldhus, hvassere kamaksler, høyere kompresjon og 140 oppgitte hestekrefter. Evo fikk også de følsomme og kraftige monoblock-kaliperne fra Brembo som sitter på 1098 R.
I 2012 forsvant standardversjonen av 848 fra modellprogrammet, samtidig som 848 Evo Corse ble lansert. I praksis ble Evo standardversjon, og Corse overtok den rollen som Evo hadde hatt tidligere. Hvis du vil ha en 848 med ”samme” antispinnsystem som på Panigale 1199, er det en Corse du skal kikke etter. Corse har dessuten originalmontert quickshifter. I 2012 var pristillegget for Corse 11 600 kroner.
Vær obs på tilbakekallinger.
Ducati foretok en tilbakekalling på slutten av 2008, og denne gjelder 2 000 eksemplarer av både 848 og 1098 som kan rammes av utilstrekkelig lading. Løsningen er å bytte ut laderegulatoren og montere et varmeskjold inntil den.
Nok en tilbakekalling, fra 2009, gjelder et fåtall 848-er som kan berøres av bremseslangelekkasje. Ducati foretar gratis kontroll, og monterer ny slange ved behov.
En siste tilbakekalling gjorde Ducati i april 2012, og dette gjaldt en håndfull eksemplarer der de bakre bremseklossene hadde en produksjonsfeil og skal byttes ut. Hvis du oppgir rammenummer, kan verkstedet sjekke om sykkelen din er berørt, og om den er levert inn for bytte eller ikke. Hvis du har lest våre tester og prøvekjøringer av Ducatis sportsmodeller de seneste årene, vet du at vi pleierå belyse de store forskjellene fra de japanske alternativene. En 848 oppleves lett som stiv, hard og primitiv hvis den ikke kjøres svært aktivt. Da forvandles den imidlertid, og modellens stabilitet, presisjon og mangel på daukjøtt kommer tydelig frem. Dette kan være bra å ha i bakhodet hvis du vurderer å kjøpe en 848 og mangler erfaring med racingpregede modeller.
For deg som liker utfordringer og kompromisser.
Er du klar for en utfordring og rede til å inngå de kompromisser som det innebærer å kjøre og eie en Ducati, finnes det ingen grunn til å tvile. Hvis du derimot bare er blitt forelsket i den italienske designen og brummelyden, men med hånden på hjertet ikke er klar for den kompromissløse motorsykkelen som Ducati 848 er, gjør du klokt i å kikke på andre alternativer. Dette gjelder også andre medlemmer av Ducatifamilien.
Til slutt: et tilbehør som de aller fleste Ducati-eiere vil utstyre sykkelen sin med, er lyddemper med gromlyd fra Termigoni. Til 848 koster et slip-on 14 118 kroner, mens et helsystem koster 25 439 kroner. Ha dette i bakhodet når du studerer utstyrslisten for en brukt 848.
Artikkelens sto første gang på trykk i Bike nr. 5 2013
Tekst: Tobias Bovin
Foto: Bike, Ducati